nieuws

Spiegeltent uit 1910 brengt feestvreugde voor Azora-bewoners lees meer

60
Lezing Arno Boon (BOEi) en rondleiding John Haverdil tijdens geslaagde editie van Hapje Cultuur XL
17.09.2024
Zondagochtend smaakte het Hapje Cultuur XL uitstekend. Directeur Arno Boon Arno Boon van BOEi (de non-profit organisatie die zich bezighoudt met het restaureren en herbestemmen van cultureel erfgoed) gaf een inspirerende presentatie over verschillende projecten in Nederland. Waaronder De Steenfabriek in Losser, Horst aan de Maas (Museum de Kantfabriek), het Zuiderziekenhuis in Rotterdam, Hazemeijer in Hengelo, ENKA in Ede en in Wageningen de aula (Nationaal Vrijheidskwartier).
En uiteraard kwam de DRU aan bod, want Arno Boon vertelde dat dit project voor BOEi het eerste echte ontwikkelingsproject was. "Veel projecten in den lande zijn afgekeken van hetgeen in Ulft is gerealiseerd."
Hij noemde de voormalige fabrieksgebouwen zeer geschikt om te herbestemmen naar plekken waar gewoond, gewerkt en gerecreëerd kan worden. "Alsof het een cadeautje was van de arbeiders van weleer: dat dit complex voorbestemd was voor de volgende generaties om te genieten van cultuur."
Gevraagd naar de persoonlijke favorieten van Arno Boon op het DRU Industriepark, noemde hij CIVON als belangrijk vanwege de connectie van het vroegere fabrieksgebouw naar het innovatiecentrum voor de jeugd anno nu. "Maar het gedenkteken Monument voor de Arbeider is mijn favoriet, omdat bij erfgoed cruciaal is om te onthouden en koesteren waar je vandaan komt."
Na de lezing in de Spiegeltent nam wethouder John Haverdil een groep belangstellenden mee voor een rondleiding over het park. Hij vertelde - met behulp van oud-burgemeester Hans Alberse - hoe de plannen omtrent de herontwikkeling in het begin van deze eeuw ontstonden en uitmondden in de opening van de DRUfabriek anno 2009.
Meer foto's van Henk van Raaij op Flickr.